fbpx
preloader

Reklam Ajansı Ankara İle Web Tasarımı

Web site hızı yükseltme, web site başarısı için önemli bir unsurdur. Google sıralamalarında en önemli gereklilik olan web site hızı, kullanıcının siteden derhal ayrılmaması içinde ciddi bir önem barındırır.

Web site hızı yükseltme ile ziyaretçilerinizin sitede rahatça hızlı bir şekilde gezmesine olanak sunar. Hiç kimse sayfalarınızın yüklenmesini beklemek istemez, özellikle de aynı konuda daha hızlı yüklenen düzinelerce başka web sayfası varken.

Reklam Ajansı Ankara ekibi olarak web sitenizin altyapısını optimize ederek ve bazı uygulamaları kullanarak sayfa hızınızı artırmanın yollarından bahsedeceğiz.

Reklam Ajansı Ankara

Ankara ‘da Reklam Ajansları arasında yer alan eef Creative Reklam Ajansı Ankara’da grafik tasarım, web tasarım, sosyal medya, kurumsal kimlik, logo tasarımı, reklam ve tanıtım hizmetleri vermektedir.

Web Site Hızı Yükseltme Nedir? Nasıl yapılır?

Web site hızı, bir sayfanın kullanıcılar tarafından tamamen kullanılabilir hale gelene kadar yüklenmesi için geçen saniye sayısıdır.

Belirli bir sayfanın yükleme hızı ortalamadan farklı olabilir (daha yavaş veya daha hızlı olabilir), bundan dolayı tüm sayfalarınızın hızını tek tek kontrol etmek ve optimize etmek önemlidir.

Reklam Ajansı Ankara’da Site Hızı SEO Çalışması İçin Neden Önemlidir?

Nisan 2010’da Google, sayfa hızının Google sıralama algoritmasının bir parçası bulunduğunu resmi olarak duyurdu.

Google sıralama faktörü olarak sayfa hızını zorunlu kılan ana nedenler şunlardı:

Hızlı web siteleri kullanıcıları memnun eder ve bir internet sayfasında daha çok süre geçirirler.
Hızlı internet sayfaları işletim maliyetlerini azaltır (daha azca bant genişliği ve sunucu kaynaklarının daha iyi kullanımı).
Hızlı internet sayfaları daha fazla satış ve dönüşüm sağlar.
Sayfa hızı günümüz Google algoritmasında çok daha önemli hale geldi. İstatistikler, yavaş yüklenen web sitelerinin ziyaretçi kaybettiğini gösteriyor çünkü kullanıcıların büyük çoğunluğu bir web sitesinin yüklenmesi için 2 saniyeden fazla beklemiyor.

Araştırmalara göre, Google sıralaması ile sayfa hızı içinde bir ilişki bulunduğunu göstermektedir. Google’ın ilk sıralarında yer edinen internet sayfaları, alt sıralarda görünen web sitelerinden daha hızlı yüklendiği tespit edilmiştir.

Diğer yandan seo nedir sorusunun cevabını SEO NEDİR? yazımızda bulabilirsiniz.

Web Site Hızı Yükseltme Nasıl Yapılır? İdeal Sayfa Hızı Ne ve Nasıl Olmalıdır?

Reklam Ajansı Ankara ile Web Site Hızı Yükseltme

Resmi olmayan kaynaklara gore, ideal sayfa hızı hem masaüstü bununla birlikte mobil web siteleri için 2 saniyeden azdır. “Gayri resmi” diyorum çünkü bu, kullanıcı anketlerinden ve araştırmalarından gelen bir değer ve sıralama sürecinde Google algoritmaları tarafından kullanılan resmi bir değer değil.

Google’ın sayfa hızını “çok iyi” ve “çok kötü” olarak niteler ve sınıflandırır. Bir web sitesi çok yavaşsa, bunun sıralamaları üzerinde olumsuz bir tesiri olabileceği anlamına gelir.

Google’ın genel olarak sayfa hızı ve site hızıyla nasıl başa çıktığını tartışan aşağıdaki videoyu Google’dan izleyebilirsiniz.

Doğrusu mutlaka, web sitenizin olabildiğince hızlı yüklenmesini sağlamak için gerekli tüm çalışmaları yapmanız gerekir.

Web Site Hızı Yükseltme – 11 Adım

Web Site Hızı Yükseltme için aşağıdaki adımları harfiyen uygulayınız;

1. Resimlerinizi sıkıştırın ve optimize edin

Çoğu durumda, görsellerin sayısı ve boyutu nedeniyle web sayfası yavaşlar. Kaliteli görseller ve diğer görsel öğeler SEO ve kullanılabilirlik için önemlidir, bu nedenle bunları tamamen kaldırmak bir seçenek değildir.
Bunun yerine yapmanız gereken, kalitelerinden ödün vermeden dosya boyutlarını en aza indirmeye çalışmaktır.

Resimleri düzenlemek için;

Doğru boyutta resimler kullanın – Web sitenize bir resim yüklemeden önce, ihtiyacınız olan maksimum genişliğe tekrar boyutlandırın.

Örneğin, blogunuzda resimler gösterdiğiniz maksimum genişlik 1200 piksel ise, bundan daha büyük resimleri yüklemek gereksizdir.

Bir görüntüyü açmak, boyutlarını değiştirmek ve jpg yada png gibi web dostu bir formata aktarmak için Photoshop, Gimp veya Pixelmator benzer biçimde araçları kullanabilirsiniz.

Bir görüntü iyileştirici kullanın (son derece önemli) – Sonraki adım, bir görüntü iyileştirici kullanmaktır. Photoshop veya pixelmator vasıtasıyla dışa aktarılan görüntüler, optimum dosya boyutu söz konusu olduğunda tamamen optimize edilmez.

Görüntü sıkıştırıcı kullanın – / https://imagecompressor.Com/) benzer biçimde araçlar, standardını etkilemeden bir görüntünün dosya boyutunu önemli ölçüde azaltabilir.

Responsive görüntüler kullanın – Responsive görüntülerden yararlanabilmek için WordPress’i son olarak sürüme yükseltin.

Bu özellik iki şey bizlere iki şey sağlar;

WordPress medya kitaplığına bir fotoğraf yüklediğinizde, otomatik olarak farklı boyutlara sahip bir takım resim oluşturur.
Bir sayfa yüklendiğinde ve çözünürlüğe bağlı olarak, kullanıcılara eşdeğer görüntü boyutunu otomatik olarak gösterir.
Bu işlem, mobil kullanıcılara daha ufak boyutlu bir resim sunulmuş olduğu anlamına gelir ve çok sayıda fotoğraf içeren sayfalarda mobil sayfa hızını artırır.

Reklam Ajansı Ankara

Ankara ‘da Reklam Ajansları arasında yer alan eef Creative Reklam Ajansı Ankara’da grafik tasarım, web tasarım, sosyal medya, kurumsal kimlik, logo tasarımı, reklam ve tanıtım hizmetleri vermektedir.

ÖNEMLİ NOT!
WordPress tarafından otomatikman oluşturulan responsive görseller, orijinal görselden kullanılmış olsa bile tam olarak optimize edilmez. Bunu yapmak için görüntü sıkıştırma hizmeti kullanmanız yada başka bir yazılım kullanarak görüntüleri manuel olarak optimize etmeniz gerekir.

Lazy Load kullanın – Kullanıcı sayfayı açtığında görüntüleri bir anda değil de sıra ile yüklediği bir tekniktir, yani kullanıcılar sayfayı aşağı kaydırırken görseller sıra ile yüklenir.

Bunu yaparak, özellikle mobil cihazlarda sayfalar daha hızlı yüklenir.

İyi haber şu ki, web sitenizde herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek kalmadan bunu yapmanıza yardımcı olabilecek eklentiler var.

Native Lazyload – Google tarafından yerel tarayıcı özelliğini kullanan bir WordPress eklentisi. Tek yapmanız ihtiyaç duyulan eklentiyi oluşturmak ve etkinleştirmek. Yapılandırılacak seçenek yok.

WP-ROCKET – Lazy load görüntüleri ve videoları için yerleşik desteğe haiz birinci derslik bir WordPress eklentisi. WordPress kullanıcıların maksimum kullandığı eklentiler arasında.

2. Videoları optimize edin

Doğru optimize edilmezse sayfalarınızı önemli ölçüde yavaşlatabilecek bir öteki unsur da videolardır.

İçeriğinize video yerleştirirken şu en iyi uygulamaları izlemelisiniz:

Videoları link olarak ekleyin – Videoların sayfa yükleme hızı üzerindeki etkisini en aza indirmenin en iyi yolu onları bir akış hizmetine, kısaca YouTube veya Vimeo’ya yüklemek ve ardından bunları web sitenize yerleştirmektir.

Bunu meydana getirdiğinızda, sunucunuz video içinde ne olduğunun akışından sorumlu değildir, içerik doğrudan sağlayıcıdan gelir.

Otomatik video oynatmayı devre dışı bırakın – Otomatik oynatmayı kullanmadığınızdan emin olun. Kötü bir kullanıcı deneyimi olmasının yanı sıra, bir sayfanın yüklenmesini de önemli ölçüde yavaşlatır.

3. Cache eklentisini etkinleştirin

Cache eklentileri, sayfa hızına pozitif yönde tesiri olan bir mekanizmadır ve tüm internet sayfaları için bir zorunluluktur.

Basit bir deyişle, cache eklentisini kullandığınızda, sunucu web sayfalarınızın statik HTML sürümlerini oluşturur ve bir sayfa için her istek olduğunda sayfaları baştan oluşturmak yerine önbellekteki yüklenmiş sayfayı kullanıcıya gösterir.

Bu, işlemi hızlandırır, daha az sunucu kaynağı gerekir ve kullanıcı daha iyi bir tecrübe yaşar.

Cache eklentisi, bir sayfada ne vakit bir değişiklik bulunduğunu yada bir sayfayı ne süre önbelleğe almayacağını anlayacak kadar akıllıdır, bu yüzden genel internet sayfası deneyimi ile aynıdır.

WordPress web sitenizde önbelleğe almayı etkinleştirmek için, wp-rocket yada wp super cache gibi cache eklentisi kullanabilirsiniz.

Bu eklentiler, lüzumlu tüm cache kurallarını .Htacess dosyanıza ekleyecek hatta mobil kullanıcılar için ayrı önbellek, oturum açmış kullanıcılar için de ayrı bir önbellek oluşturacaktır. Eklentinin kullanımı basittir ve teknik informasyon gerektirmez.

4. Minify CSS ve JS Dosyalarını Küçültme

Minify CSS ve JS Dosyalarını Küçültme
Tüm gereksiz kodları CSS ve JS dosyalarından (yorumlar ve beyaz boşluklar benzer biçimde) kaldıran ve bu dosyaların boyut olarak küçültülmesini elde eden bir işlemdir.

Küçültme işlevi değiştirmez ancak dosya boyutunu azaltır ve bu daha hızlı yükleme süreleri anlamına gelir.

Teknik olmayan kişiler için CSS ve JS her türlü internet sayfası ve platform tarafından kullanılan dosyalardır. CSS, bir sayfanın stilinden ve JS’nin işlevselliğinden sorumludur.

Web sitenizde küçültmeyi etkinleştirmenin 3 yolu vardır:

Web site altyapınızın bu seçeneği destekleyip desteklemediğini denetim edin.
WordPress kullanıyorsanız, bu seçeneğin tema ayarlarınızda mevcut olup olmadığını denetim edin.
Wp-rocket yada autoptimize benzer biçimde bir küçültme eklentisi kullanın.

5. Oluşturmayı engelleyen Komut Dosyalarını Kaldırın

Bir sayfa yüklendiğinde, tarayıcı başlıkta tanımlanan tüm kaynakları yüklemeye çalışır ve ardından sayfanın geri kalanıyla devam eder.

Başlık kaynakları, Google Analytics komut dosyasını, facebook pikseli, Google Ads komut dosyasını ve web sitenizin düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu öteki biroldukça komut dosyasını içerebilir.

Bu kaynaklardan herhangi biri hızlı bir halde yüklenmezse,sayfanın yüklenmesini geciktirir.

Bu durumdan kaçınmak için yapabileceğiniz iki şey vardır;

web sitesi başlığına herhangi bir harici kaynak veya komut dosyası eklememeye çalışın (hakikaten lüzumlu olmadıkça).
Oluşturmayı engelleyen komut dosyalarını web sitesinin altbilgisine taşıyın. Bu çok teknik geliyorsa, bunu sizin için yapan wp-rocket yada farklı bir eklenti kullanabilirsiniz.

6. Tarayıcı önbelleğinden yararlanın

Tarayıcı önbelleğinden yararlanın
Tarayıcı önbelleği, yukarıda anlatılan “cache eklentisini etkinleştirme” den değişiktir. Tüm tarayıcılar, sayfaların daha hızlı yüklenmesi için bir önbelleğe alma mekanizması kullanıyor.

İşleyiş şekli basit. Bir sayfa ilk yüklendiğinde, tarayıcılar sayfanın öğelerini kullanıcının cihazına görüntüler, CSS dosyaları, JavaScript’ler benzer biçimde kaydeder.

Bir kullanıcı belirli bir sayfayı yada aynı web sitesinden başka bir sayfayı bir sonraki ziyaretinde, tarayıcı, sunucudan talep etmek yerine yerel olarak kaydedilen sayfaları kullanır..

Bir web yöneticisi olarak işiniz, web sitenizin .Htaccess dosyası aracılığıyla, mahalli öğeleri ne sıklıkta ve ne zaman yenilemeleri gerektiği mevzusunda tarayıcıya talimatlar vermektir.

Bu çok teknik bir görevdir ve bununla başa çıkmanın en iyi yolu bir eklenti kullanmaktır. Yine, wp-rocket herhangi bir kod eklemenize gerek kalmadan bunu sizin için otomatik olarak yapacaktır.

7. Daha Hızlı bir Hosting yada Sunucuya Geçiş Yapın

Yukarıdaki değişiklikleri yaptıktan sonrasında, web sitenizin hala yavaş olduğunu düşünüyorsanız, sunucu değiştirmeyi düşünmenin vakti gelmiştir.

Barındırma sağlayıcınız, web sitenizin ne kadar hızlı yükleneceği mevzusunda büyük bir rol oynar.

Yüksek trafiği olan blog yazarları veya çevrimiçi işletme sahipleri, web sitelerini barındırmak için bir VPS kullanmalı ve barındırmayı paylaşmamalıdır.

İkisi arasındaki temel fark, paylaşılan barındırmanın daha ucuz olması, ancak web sitenizin aynı kaynakları paylaşan düzinelerce başka web sitesiyle aynı sunucuda barındırılmasıdır.

Kendi Sanal Özel Sunucunuzu (VPS) kiraladığınızda, web siteniz özel kaynaklara haiz sanal bir sunucuda kendi IP’sinde barındırılır.

Bu, web sitenizin daha güvenli olduğu ve öteki internet sayfalarındaki olası problemlerin yada kusurların web sitenizin performansını negatif etkilemediği anlamına gelir. Paylaşımlı barındırmadan daha pahalıdır ama mutlaka buna kıymet.

8. Gereksiz Eklentileri Devre Dışı Bırakın

Eklentileri kontrol amacıyla yüklemek ve sonra bunları unutmak yaygın bir hatadır. İlk adım olarak, tüm etken eklentilerinizi inceleyin ve kullanılmayanları dönem dışı bırakın.

Bir eklentiyi aktif olarak kullanmasanız bile, eklenti kodu / CSS hala yüklenir ve bu web sitenizin hızını etkisinde bırakır.

İkinci adım olarak, hakkaten kullandığınız eklentileri gözden geçirin ve eklentiye sahip olmadan eklentinin icra ettiğini yapmanın bir yolu olup olmadığına bakın.

Örneğin, web sayfalarınıza AdSense reklamları eklemek için bir eklenti kullanabilirsiniz, ancak functions.Php’nize birkaç satır kodla, bir eklenti tarafından eklenen ekstra kodlama ve mantığı yüklemenize gerek kalmadan aynı sonucu elde edebilirsiniz.

Bunun gibi basit değişiklikler, önemli olmasalar da, yükleme süresinde birkaç saniye kazanmanıza yardımcı olabilirler.

Teknik bir fert değilseniz, eklentilerinizi gözden geçirip güncellemesi ve kullanımlarını en aza indirecek yollar önermesi için bir geliştirici ile çalışmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

9. CDN Kullanın

CDN, bir web sitesinin statik öğelerini (resimler, CSS, JS) sunmak için çeşitli sunuculardan yararlanmak için kullanılır.

Örneğin, web sitenize farklı ülkelerden erişen kullananlarınız var ise, ABD’deki kullanıcılara ABD tabanlı sunuculardan, Almanya’daki kullanıcılara ise Alman tabanlı sunuculardan hizmet verilecektir.

CDN kullanmak için, Cloudflare, StackPath gibi bir CDN sağlayıcısına aboneliğiniz olması gerekir ve ek olarak, herhangi bir sayfa isteğinin CDN sağlayıcınıza yönlendirilmesi için etki alanınızda bazı yapılandırmalar yapmanız gerekir.

Çoğu CDN sağlayıcısı, DDoS ataklarına karşı koruma, otomatik SSL, görüntü optimizasyonu ve HTML, CSS ve JavaScript’in küçültülmesi benzer biçimde ek özellikler sunar.

CDN kullanmalı mısınız? Benim tavsiyem, sayfalarınızda çok fazla görseliniz yoksa bir CDN kullanmanıza gerek yok.

Görselleri yoğun bir halde kullanmayan düzgüsel web siteleri, bloglar, kurumsal internet sayfaları için diğer optimizasyon kurallarına uymanız yeterlidir.

Çok sayıda resim içeren yüksek trafikli bir e-tecim web siteniz var ise, bir CDN kullanmanızı öneririz.

10. Veritabanınızı Optimize Edin

Web sitesi nasıl mı hızlanır? Tüm CMS platformları bir veritabanı sunucusu kullanır ve çoğu MySQL, MariaDB yada SQL Server kullanır. Boyutu yüksek bir veritabanı web sitenizi yavaşlatır.

WordPress, bir MySQL Veritabanına dayanmaktadır. Başka herhangi bir teknik ayrıntı bilmeniz gerekmese de, anlamanız ihtiyaç duyulan şey, web sitenize içerik / gönderi ilave ederek / silerek, veritabanının daha büyük hale geldiği ve bir noktada bazı bakım çalışmaları yapmanın iyi olduğudur.

Veritabanınızı aşağıda sıraladığım şekilde optimize edebilirsiniz;

Spam yorumları silme.
Veritabanı tablolarını yine endekslemek (bunun ne işe yaradığını bilmiyorsanız endişelenmeyin).
Gereksiz tablonun kaldırılması
Tabloları optimize etme
Bu eylemleri tertipli olarak gerçekleştirmek, veritabanı boyutunu küçültecek ve daha sorunsuz ve daha hızlı çalışacaktır.
Gene, bunu yapmanın en iyi yolu bir eklenti kullanmaktır. Wp-rocket kullanıyorum ama wp-optimizasyon şeklinde başka alternatifler de var.

11. Php Sürümünü Güncelleyin

Bu çok teknik bir görevdir, ancak web sitenizde başka herhangi bir değişim yapmadan bile sayfa hızınızda büyük bir fark yaratabilir.

PHP, büyük CMS (WordPress dahil) tarafından kullanılan programlama dilidir. Yıllar geçtikçe, PHP’nin arkasındaki geliştiriciler performansını artırmaya çalışıyor ve yeni sürümler eski sürümlerden çok daha hızlı yükleniyor.

Barındırma sağlayıcınıza kullandığınız PHP sürümünü denetim edin ve web sitenizi en son sürüme güncellemek için ne yapılması gerektiği konusunda bir geliştiriciye danışın.

Hız iyileştirmelerinin yanı sıra, PHP sürümlerinin de başka değişiklıkları olduğunu ve web sitenizi kapsamlı bir şekilde test etmeden daha yeni bir sürüme geçmenin zararlı olabileceğini ihmal etmeyin.

Öte yandan bir geliştirici desteği ile prosedürü doğru yapmış olursanız tüm internet sayfası kodunuz doğru bir şekilde taşınabilir ve hız iyileştirmelerinden yararlanabilirsiniz.

Web Site Hızınızı Nasıl Doğru Bir Şekilde Ölçebilirsiniz?

Şimdiye kadar sayfa yükleme hızınızı artırmanın yollarından bahsetmiş olsak da, değişikliklerinizin pozitif bir şekilde çalışıp çalışmadığını öğrenmenin tek yolu, birkaç sayfa hızı aracı kullanmak ve sonuçları analiz etmektir.

Değişikliklerden önce ve sonrasında web sitenizin hızını ölçmek, probleminin tam olarak nerede bulunduğunu (yada iyileştirdiğiniz alanları) belirlemenize yardımcı olacaktır. yazımıza göz atın.

Eğer kaliteli seo nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, Kaliteli Seo Nasıl Olmalı?  yazımıza göz atın.

Web Site Hızını ölçebileceğimiz araçla şunlardır:

Google PageSpeed Insights

Pingdom internet sayfası Hız Testi

Önemli Notlar!
Sayfa hızı önemlidir ve tertipli olarak kontrol etmeniz ihtiyaç duyulan bir şeydir. Tek seferlik bir görev değil. Web siteniz hem içerik aynı zamanda trafik olarak büyüdükçe, web sitenizin yükleme hızını (özellikle popüler sayfalarınız için) periyodik olarak kontrol etmeniz ve gerektiğinde iyileştirmek için gerekli işlemleri yapmanız gerekir.

İyi bir cache eklentisinden yararlanmak, bir takım hız problemini çözmenize yardımcı olacaktır ve eğer görsel boyutlarınızla da ilgilenirseniz, web sayfası yükleme hızınız önemli ölçüde artacaktır.

Web site yazılımınızı ve tüm eklentileri güncel tutmak da önemlidir, çünkü yeni sürümlerin hız iyileştirmeleri içermesi daha mümkündür.

Son olarak, kullananlarınızın çoğunluğunun web sitenize gereksiz gecikmeler olmadan hızlı bir şekilde erişebilmesini sağlamak ve farklı coğrafi konumlardan ölçümler almak için yukarıda bahsedilen tavsiyeleri dikkate almanızı öneriyoruz.

Author avatar
root
https://www.eefcreative.com