fbpx
preloader

Sis Bilişim Nedir?

Sis Bilişimin Yapısı Nedir?
Bulut Bilişimden Farkı Nedir?

Sis bilişim, bulut sistemleri kadar göz önünde olmadığı için bilinmiyor ya da aynı şey olduğu düşünülebiliyor, fakat sis bilişim bulut bilişimle aynı şey değildir. Sis bilişim, bulut bilişim içinde yeri olan, fakat bir merkezi ya da ebeveyni olmayan bir bilişim sistemi olarak nitelendirilebilir. Daha çok akıllı şehir sistemleri, akıllı ev ve teknoloji ağları şeklinde alanlarda kullanılır. Sis bilişim nedir sorusunun cevabını tam olarak anlayabilmek için bulut bilişimin ve nesnelerin internetinin ne olduğunu da tam anlamı ile bilmek gerekmektedir. Bizler de Reklam Ajansı Ankara olarak bu sistemler arasında ki ilişkiyi şu şekilde açıklayabiliriz.

Bulut-Sis-IoT Teknolojilerinin İlişkisi

Nesnelerin interneti (IoT), fiziksel olarak insanoğlunun müdahalesi olmadan internet üzerinden birbiri ile haberleşme ve iletişim kuran, veri paylaşımı yapabilen ağ sistemidir. Genel olarak “cihazların ya da teknoloji” ağıdır denebilir ve nesnelerin ağ üzerinden data gönder-al yapabilme kabiliyetidir.

Bulut bilişim, bir nevi sürekli online olan hard disk ya da bilgisayar olarak tanımlanabilir. Yani, bilgisayarınızda ya da herhangi bir cihazınızda depolamak/kullanmak dilediğiniz dosyalarınızı bulut aracılığıyla online olarak ağ üzerinde saklayabilirsiniz. Böylece cihazınızın veri depolama/saklama alanı dolmadan istediğiniz dataya online olarak her yerden anlık olarak ulaşabilirsiniz. Bulut bilişim bir ürün olarak değil hizmet olarak nitelendirilebilir. Bulut bilişim yardımıyla çok büyük kapasitede veriler saklanabilir ve online kullanım için paylaşılabilir.

Milyonlarca hatta milyarlarca cihaz web üzerinden ürettiği verileri anlık olarak paylaşıyor. Bu kadar büyük boyutlarda veri üretildiği için bulut sistemi çok önemli bir durumda, fakat cihazların konum farklılıkları ve ağ gecikmelerinden dolayı da sistemlerde ara sıra problem yaşanabiliyor.

Sis bilişim nedir sorusuna odaklanıldığında; sis bilişim yapısı veya bulutlama, bulut bilişimin sunmuş olduğu gibi temelde ağ/depolama hizmetleri sunar. Sis, data kaynağı ile bulut sistem arasında bulunur ve merkezi yoktur. Kısaca sis bilişimde gelen datayı bir merkezi sisteme göndererek işlenmesi durumu söz konusu değildir. Datanın bir noktada analiz edilip bir tek ihtiyaç duyulan kısmının merkeze gönderilmesine destek olur. Bu sis bilişim yapısı daha çok birbirine yakın sistemlerde, örneğin akıllı ev sistemleri şeklinde sistemlerde, avantaj sağlıyor. Sis sistemi yapısı ile; bulut bilişim sisteminde biriken verinin fazlalığı ile ağda yaşanabilen gecikme ve mesafeden kaynaklı güvenlik sorunları bir nebze olsa önlenmiş oluyor.

Örnek olarak akıllı ev sistemlerine değinmişken bu sorunların önlenmesi durumunu bu mevzu üzerinden açıklamada bulunalım. Kullandığınız akıllı cihazların aralarında gün içerisinde ne kadar çok data transfer ettiğini bir düşünün. Bu veriler farklı bir konumdaki, belki uzak serverlardaki bulut sisteminize gidene kadar birçok cihazdan geçer. Bu durumda veri paylaşımı konusunda ağda gecikme ve güvenlik zafiyeti olabilir. Aynı zamanda birçok cihazdan geçmiş olduğu için verilerin derinliğine bakılmaksızın siber güvenlik problemleri ortaya çıkabilir. 

Bu gecikmeler, özellikle saniyelerin hatta milisaniyelerin bile önemli olduğu sağlık sektörü gibi birçok alanında kullanılan sistemler için hayati derecede önem taşıyabilir.

Bulut Bilişim Nedir?

Bulut Bilişim Nedir?

Sis Bilişimin Bazı Avantaj ve Dezavantajları

Avantajlar:

Sistemin cevap süresini kısalı, iyileştirir.

Ağ gecikmesi sorunları iyileştirir.

Bant genişliğini daha az veri tüketir, düşük bant genişliği ile rahatlıkla çalışabilir.

Verilerin sistemsel ve bütünsel güvenliği artar.

Ağ üzerinde gerçekleştirilen popülasyonu ve hareketi azaltır.

Dezavantajlar:

Kullanılan kablosuz ağın güvenliğinden kaynaklanabilecek sorunlar.

Sis Bilişim Uygulamaları

Akıllı şehir sistemleri:

Akıllı şehir ve ağ yapılarında birden çok veri üreten “nesne” vardır. Bazen bu veriler uzak bir sunucudadır, fakat datanın kaynağına yakın bir sistemde işlem yapılması gerekir. Böyle durumlarda çok sayıda verinin toplanıp ihtiyaç duyulan kısımlarının işlenip bir cevap oluşturulması gerekir. Sis sistemleri bu problemlerin önüne geçerek yüksek performans alabilmeyi hedefler. Bununla beraber bu şekilde özel dataların güvenliğinin sağlanması da önemli bir konudur. 

Akıllı otomobil sistemleri:

Gelişen teknoloji ile günümüzde otonom nesneler ve otonom olmasa bile çok farklı işlevler geliştiren otomobiller mevcut. Navigasyon sistemlerinde yolların durumu için nesneler diğer nesnelerle ve trafik ışıklarıyla veri alışverişi yapar. Otonom araçlarda ve park sistemlerinde, çevredeki nesneler ile anlık olarak veri alışverişi yapılır. Bunun benzer biçimde daha birçok şekilde otomobiller de büyük bir veri akışı içerisinde bulunur. Bu verilerin yoğunluğu ve sisteme uzaklığı elbette ki birçok sorunlara yol açabilir. Sis sistemleri, IoT için bu sorunların çözümüne nitelikli bir seçenektir.

Birçok şekilde kullanılan nesnelerde ve sistemlerde gerçek zamanlı veri akışına ihtiyaç duyulur. E-ticaretten tutun evinizde kullandığınız sıradan bir elektronik sistemde bile anlık tepkilere gereksinim duyulan durumlar yaşanıyor. Bu zorlu durumlarda ise sis kullanımı veri aktarımının kolaylaştırılması için kullanılır.

Sonuç Olarak;

Sis bilişim performans ve güvenlik açısından bulut bilişimden kat kat iyi denebilir. Bulut bilişime karşın bu sistemin avantajları ve dezavantajları olabilecek birçok durum vardır. Büyük iş yerleri için bulut bilişim daha yaygın kullanılmakta ve sis bilişim, anlık olarak bulut bilişimin yerini alabilecek gibi de görünmüyor. Aksine iki sistem de aile gibi birbirlerini tamamlıyor. 

Author avatar
root
https://www.eefcreative.com